LUSSEBULLSBAK OCH GLÖGG

När Emil och jag kom hem från mamma igår åt vi lite mat till två avsnitt av vänner och sen tillbringade vi hela kvällen i köket med glögg och lussebullsbak. Så himla mysigt! Emil gjorde vanliga lussebullar medan jag gjorde en nyttigare variant som faktiskt blev bra. Dom blev dock mer kompakta än vanliga, inte lika luftiga utan mer matiga men smaken blev superbra och jag åt fem stycken innan magen sa nej! 
 
Recept för 14 stycken stora lussebullar: 
5 dl mandelmjöl
8 dl bovetemjöl
6 msk kokosmjöl
2 paket saffran
1 tsk salt
 
1/2 paket färsk jäst
2-3 msk agavesirap
3 dl mjölk
1 dl lättkvarg
2 dl turkisk yoghurt (man kan egentligen köra på bara kvargen men den tog slut så jag fyllde ut med turkisk yoghurt)
6 msk osötad äppelmos
 
1 uppvispat ägg till pensling
 
Gör såhär: 
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37°. Häll mjölken över jästen. Tillsätt kvarg, turkisk yoghurt, saffran, agavesirap och äppelmos. Rör om tills allt är blandat. Tillsätt salt och alla torra ingredienser. Arbeta degen smidig, den kommer vara lite kletig. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme. 
 
Ta upp degen på mjölad bänk. Degen är nu ganska kletig så strö mjöl över degen så att den inte fastnar på händerna. Jag fick faktiskt hälla på ganska mycket bovetemjöl för att den skulle gå att arbeta med men ta inte för mycket!! Dela degen i 14 delar och rulla ut till lussebullar. Lägg på en plåt och låt jäsa i ytterligare 30 minuter under en handduk. 
 
Sätt ugnen på 175 grader och pensla på ägget. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuer. Låt svalna på galler och ät när de fortfarande är lite varma. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0